Перейти до основного вмісту

Колірний круг. Гармонійне поєднання кольорів в дизайні нігтів.

 Поєднання кольорів в манікюрі за допомогою колірного кола

Поєднання кольорів в манікюрі – тонка наука, яка вимагає певних знань, хоча багатьом це почуття кольору дано з народження. На даному уроці ознайомимось з теорію поєднання кольорів за допомогою колірного кола. Він використовується постійно не тільки в манікюрі, але і в поєднанні одягу, аксесуарів, макіяжу і навіть професійними художниками.

Що таке колірний круг?

Колірний круг являє собою палітру кольорів у вигляді кола, розташованих таким чином, щоб за допомогою спеціальних правил визначати ідеальні поєднання і бачити несумісні кольори. Як це робити і всі правила поєднання ми і розберемо в даному уроці.

Колірний круг в манікюрі використовується для підбору кольорів при виконанні дизайну нігтів: він дозволяє підібрати від одного до чотирьох ідеально підходять один одному квітів. Однак крім цього, за допомогою колірного кола можна легко навчитися змішувати кольору. Це дуже зручно, якщо набір фарб, лаків, є обмеженимМожна зустріти різні види колірного кола в залежності від кількості кілець, проте всі вони починаються з базового кола.

Базове коло складається з 12 кольорів, які формуються наступним чином:

1. Первинні або основні кольори – це три кольори:

Вони складають "каркас" колірного кола, так як їх не можна отримати шляхом змішування інших кольорів.

2.    Вторинні кольори – зелений, фіолетовий і помаранчевий – це кольори, які виходять шляхом змішування двох первинних: синій + жовтий = зелений, червоний + синій = фіолетовий, жовтий + червоний = помаранчевий.

3.  Третинні або проміжні кольори виходять шляхом змішування одного з первинних кольорів з одним з вторинних. 

Розширений колірний круг має кілька кілець в своєму складі і розділений на сектори, кожен з яких представляє собою відтінки головного кольору свого сектора.

Як поєднувати кольори за допомогою колірного кола?

З теорією колірного кола ми трохи ознайомилися, тепер розглянемо правила поєднання кольорів. Ці правила грунтуються на схемах, які дозволяють знайти ідеальні поєднання з двох, трьох або чотирьох кольорів. Розглянемо їх, починаючи з найпростіших – комбінацій з двох кольорів. 

Монохромна схема – кольори вибираються з одного сектора колірного кола. Наприклад, якщо основним кольором взяти зелений, то до нього можна додати світло-зелений і жовто-зелений, салатовий кольори.



Дизайн нігтів з використанням монохромного поєднання кольорів


Аналогічна схема – поєднання кольорів з сусідніх секторів, що розташовуються один біля одного. 

Аналогічне поєднання кольорів

 
Аналогічне поєднання кольорів в дизайні нігтів


Лінійна або компліментарна схема – тут вибираються кольори, протилежні один одному. Якщо з'єднати протилежні кольори в кольоровому колі прямою лінією, то вони утворюють компліментарну схему. Лінійна схема має варіації: наприклад, можна вибрати один основний колір, а другий буде зміщеним на один сектор від протилежного в колі .


Дизайн нігтів з використанням лінійної або ж компліментарної схеми поєднання кольорів.

Трикутна схема – це базовий варіант поєднання трьох кольорів, проте і тут є варіанти. Основним є поєднання, коли кольори з'єднуються рівними відрізками, тобто виходить рівносторонній трикутник. В цьому випадку всі кольори лежать в межах одного кільця кола. Однак можливі варіанти, коли одна або дві вершини трикутника переміщаються в межах сектора, тоді трикутник вже не буде рівностороннім.



Дизайн нігтів з використанням класичної колірної тріади



Квадратна схема або ТЕТРАІДЕР – схема визначається за схожим принципом з трикутною: вибираються кольори, які розташовуються в чотирьох вершинах квадрата. Також можливий варіант з прямокутником.

Колірна тетрада - поєднання 4-х кольорів


Дизайн нігтів з використанням колірної тетради

Поняття яскравості і насиченості кольору

Використовуючи наведені вище колірні схеми, ми можемо знайти хороші поєднання кольорів для манікюру. Однак результат може виявитися не таким, як того чекаєш, так як потрібно також врахувати яскравість і насиченість при виборі  дизайну нігтів.

Яскравість кольору визначається його насиченістю темними або світлими тонами. Чим далі колір від центру колірного кола, тим більше він буде яскравішим і навпаки, чим ближче колір до центру кольорового кола, тим більше він буде насиченішим світлими тонами, тобто менш яскравим.

Гармонійне поєднання кольорів називається колірною композицією. Вона буває нюансною і контрастною в залежності від яскравості і насиченості кольорів.

Нюансна композиція в дизайні нігтів - це поєднання близьких по колірному колу кольорів з однаковою насиченістю та яскравістю, без домінуючого кольору.


Нюансне поєднання кольорів в дизайні нігтів


 Контрастна композиція, навпаки, будується на основі протилежних в колі контрастних кольорів. Наприклад, жовтий контрастний з фіолетовим, синій з оранжевим, зелений з червоним.


Контрастне поєднання кольорів


До речі, чи помітили ви, що в колірному колі немає чорного, білого і їх відтінків?

Чорних, білих кольорів та усіх відтінків сірого немає в колірному колі, так як вони відносяться до ахроматичних кольорів, тобто вони не кольорові.  Вся принадність чорного і білого кольорів в тому, що вони гармонійно поєднуються з будь-яким кольором колірного кола. Чорний і білий, а також їх відтінки можна додати до будь-якої з перерахованих раніше схем, отримуючи таким чином вже до 5 поєднань кольорів.

Ахроматичне поєднання кольорів в дизайні нігтів

Дизайн нігтів з використанням 5 кольорів

Змішування кольорів за допомогою колірного кола

 Колірне коло використовується для змішування кольорів і отримання потрібного відтінку. Лаки змішувати проблематично – вони швидко висихають, а ось гель-лаки змішуються легко, що дозволяє отримати велику палітру і зробити бажаний дизайн. Темніше або світліше зробити колір завжди можна шляхом додавання в різних пропорціях білого і чорного кольорів. 

Варто пам'ятати, що протилежні кольори в колірному колі можна використовувати в дизайні нігтів, але не змішувати разом, так як при цьому виходить брудний колір.

Практична діяльність учнів

Вашим творчим завданням буде створення на аркуші паперу А4 формату одного з варіантів гармонійного поєднання кольорів (один із вищезазначених в даній лекції) - монохромне, аналогічне, лінійне або ж компліментарне, колірна тріада, тетрада.

Другий варіант творчої роботи - це створення дизайну нігтів на нюансне або ж контрастне поєднання кольорів.

Завдання можете виконувати кольоровими олівцями, фарбами, ручкою.




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія зачісок різних епох. ЛПР. Малювання жіночої зачіски певного історичного періоду.

  Первісне суспільство Дивно, але навіть з поховань мисливців на мамонтів археологи викопують кістяні гребені. Ви тільки подивіться, як розкішно виглядають зачіски на скульптурних зображеннях, знайдених в Мальті, Виллендорфе і Буріти. В якості прикрас використовувалися налобні пов’язки. Не виключено, що на голову вдягали плетені із квітів вінки, але такого роду аксесуари, звичайно ж, не збереглися. Волосся первісних жінок, то спадали на плечі, то були покладені паралельними горизонтальними рядами або лежали зигзагоподібними уступами. Також при створенні зачісок вони користувалися мотузками чи ремінцями. Стародавня Греція Жителі цих земель, працюючи з волоссям, керувалися принципами гармонії та естетики, акцентуючи увагу на цілісності образу і дотримання пропорцій. Зачіски в Древній Греції були відображенням соціального статусу в суспільстві. Для їх створення залучалися раби, що придумували вишукані композиції, прагнучи підкреслити природну красу волосся. Кучеряве від природи волосся  г

Модуль ПЕР-П.2.4 Малювання зачісок за допомогою декоративного плетіння і джгутів.

Прості і складні, з прямого або хвилястого волосся, в африканському стилі — способів плетіння існує багато. Звичайно, можна просто заплести косу і це вже буде красиво, проте якщо до звичайного плетіння додати декілька штрихів, то зачіска миттєво видозміниться і стане набагато виразнішою. Протягом багатьох століть жіночі зачіски неймовірно змінювалися, але коси і кіски завжди залишалися в моді. З їх допомогою дівчина може приміряти на себе різноманітні образи: романтичний, жіночний, ніжний, чуттєвий або навіть зухвалий. Часто плетіння кіс вимагає великого терпіння, але зусилля повністю виправдані. При бажанні ви можете створювати собі складні зачіски навіть вдома, не звертаючись в салони краси.  Звісно ми з вами, як завжди, зачіски не створюємо, а малюємо, точніше відтворюємо їх на папері. Тому вашим практичним завданням на цьому тижні буде створення жіночої зачіски з використанням джгутів, колосків, косичок та інших видів плетіння волосся. Для практичного завдання вам знадобиться а

ЛПР. Малювання жіночої модельної зачіски за власною композицією з використанням декоративних прикрас, аксесуарів, живих та штучних квітів.

 Технологія укладання багатьох зачісок передбачає використання різноманітних аксесуарів. Шпильки, затискачі, неведимки, прогумована тасьма та кільця - незмінні помічники перукаря. Різноманітні аксесуари широко застосовуються для надання зачісці нарядного завершеного вигляду. Серед них - штучні і живі квіти, декоративні стрічки, гребені, ювелірні прикраси. За допомогою декоративного елементу чи прикраси можна змінити сприйняття зачіски, а разом з нею й образ людини в цілому. Це можуть бути заколки, сіточки, банти, еластичні кільця, обручі, мереживні стрічки. Ниточка, бус, блискучий ланцюжок, діадема або живі троянди надають зачісці неповторного вигляду. Сучасна молодіжна мода пропонує безліч видів ексесуарів для прикрашання зачісок. Кількість аксесуарів у зачісках не обмежується. Головне, щоб декоративні елементи були доречними, не обтяжували образ, відповідали стилю. Практична робота Матеріали та інструменти для роботи : папір А4 формату, олівці різної м'якості (НВ, 2В, 3В), гумка,