Перейти до основного вмісту

Основні підходи до практичного моделювання зачісок за призначенням.

За призначенням зачіски можна розділити на 2 великі групи:

побутові та видовищні.


Побутові – зачіски, що використовуємо в побуті. Вони в свою чергу діляться на дві групи: 

·       повсякденні;

·       вечірні (святкові).

 

Видовищні – зачіски, призначені для загального огляду. Їх виконують напоказ. (мал. 1,2,3)


мал.1

мал. 2

мал. 3

 Повсякденні зачіски - це зачіски на кожний день,  для роботи, для ділових зустрічей та прийомів, для занять спортом, для відпочинку і розваг. (мал.4).

 Тобто, вони визначаються характером трудової діяльності, видом занять і формою дозвілля клієнта.

Вимоги. Повинні підходити до зовнішності, бути зручними, простими, практичними, скромними, стриманими, помірними, звичними за сприйняттям і способом подачі, нескладні у виконанні, з обмеженою кількістю деталей, стриманим декором. Головне в них – це здорове, чисте і блискуче волосся. Переважно це стрижки-зачіски. Їх легко відновити чи поправити. На їх виконання повинно затрачатись не більше 15 – 20 хвилин.


мал. 4


Вечірні зачіски. Їх називають також святковими, урочистими.

Діапазон призначення. - для домашнього свята, для відвідування театрів, концертів, офіційних урочистостей, для знаменних подій у житті людини – випускний, весілля, ювілей.

 Обов’язково враховується характер заходу.

Вимоги.  Вирізняються ошатністю, прикрашають людину, підкреслюють її неповторність, мають ознаки піднесення, урочистості, святковості. Вишукані і прикрашені, але не перевантажені прикрасами. Виконані більш ретельно, зазвичай зафіксовані лаком, але без зайвої вичурності, бо зайва помпезність на фоні інших може бути недоречна. Вони  виконуються на один день, повинні підходити до вечірнього плаття чи костюму, тому не можуть бути універсальними. Повинні також гармонійно поєднуватись з  макіяжем та аксесуарами. Це може бути як кардинально нова зачіска, нетрадиційної для конкретної людини форми і оздоблення, так і видозміна звичайної, традиційної форми зачіски, надання їй декоративності, художньої насиченості. Іноді, як виключення,  в таких зачісках застосовують високохудожні, багатоелементні і навіть фантазійні  рішення.

Традиційними елементами  є комбінації з валиків,  пучків, плетіння (в тому числі сіткою), джгутів, косичок, буклів. У нарядних зачісках для чоловіків застосовують укладання з гелем чи воском. Увагу акцентують на чубчик, надаючи йому різної форми, розміру, напрямку. Можна застосувати рельєф.


мал. 5

мал.6
 

Видовищні зачіски

Це зачіски спеціального призначення: для демонстрації, для загального огляду (мал. 7).

Діапазон призначення. 

·       Зачіски для зірок естради, театру, цирку;

·       Образні зачіски для вистав різного плану та карнавально – маскарадні;

·       Зачіски для подіумів (для демонстрації моделей одягу чи самих зачісок);

·       Конкурсні зачіски (повсякденні, вечірні, фантазійні).


мал.7


Весільні зачіски 

Виконуються з урахуванням:

·       силуету весільного плаття (дотримання пропорцій фігури),

·       фактури тканини (до важкої тканини важка зачіска і навпаки),

·       використаних прикрас,

·       наявності чи відсутності фати.

·       форми весільного вінка чи діадеми,

·       зросту нареченого,

·       індивідуальних фізіологічних особливостей нареченої (форми обличчя та інш.) (мал.8).

  Зачіски мають  бути ніжними, романтичними, виразними, добре зафіксованими, містити незвичні, фантазійні елементи, не повинна змінювати форму на протязі тривалого часу.  Використовуються декоративні  прикраси: квіти, кольорові лаки, лаки з блискітками, фатин та  інше.


мал. 8

 


Практична діяльність.

Для роботи вам знадобиться аркуш паперу А4 формату, олівці, гумка.

Практичне завдання - створення жіночої зачіски, призначеної для подіуму, високої моди.



Зразки практичної роботи.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія зачісок різних епох. ЛПР. Малювання жіночої зачіски певного історичного періоду.

  Первісне суспільство Дивно, але навіть з поховань мисливців на мамонтів археологи викопують кістяні гребені. Ви тільки подивіться, як розкішно виглядають зачіски на скульптурних зображеннях, знайдених в Мальті, Виллендорфе і Буріти. В якості прикрас використовувалися налобні пов’язки. Не виключено, що на голову вдягали плетені із квітів вінки, але такого роду аксесуари, звичайно ж, не збереглися. Волосся первісних жінок, то спадали на плечі, то були покладені паралельними горизонтальними рядами або лежали зигзагоподібними уступами. Також при створенні зачісок вони користувалися мотузками чи ремінцями. Стародавня Греція Жителі цих земель, працюючи з волоссям, керувалися принципами гармонії та естетики, акцентуючи увагу на цілісності образу і дотримання пропорцій. Зачіски в Древній Греції були відображенням соціального статусу в суспільстві. Для їх створення залучалися раби, що придумували вишукані композиції, прагнучи підкреслити природну красу волосся. Кучеряве від природи волосся  г

Модуль ПЕР-П.2.4 Малювання зачісок за допомогою декоративного плетіння і джгутів.

Прості і складні, з прямого або хвилястого волосся, в африканському стилі — способів плетіння існує багато. Звичайно, можна просто заплести косу і це вже буде красиво, проте якщо до звичайного плетіння додати декілька штрихів, то зачіска миттєво видозміниться і стане набагато виразнішою. Протягом багатьох століть жіночі зачіски неймовірно змінювалися, але коси і кіски завжди залишалися в моді. З їх допомогою дівчина може приміряти на себе різноманітні образи: романтичний, жіночний, ніжний, чуттєвий або навіть зухвалий. Часто плетіння кіс вимагає великого терпіння, але зусилля повністю виправдані. При бажанні ви можете створювати собі складні зачіски навіть вдома, не звертаючись в салони краси.  Звісно ми з вами, як завжди, зачіски не створюємо, а малюємо, точніше відтворюємо їх на папері. Тому вашим практичним завданням на цьому тижні буде створення жіночої зачіски з використанням джгутів, колосків, косичок та інших видів плетіння волосся. Для практичного завдання вам знадобиться а

ЛПР. Малювання жіночої модельної зачіски за власною композицією з використанням декоративних прикрас, аксесуарів, живих та штучних квітів.

 Технологія укладання багатьох зачісок передбачає використання різноманітних аксесуарів. Шпильки, затискачі, неведимки, прогумована тасьма та кільця - незмінні помічники перукаря. Різноманітні аксесуари широко застосовуються для надання зачісці нарядного завершеного вигляду. Серед них - штучні і живі квіти, декоративні стрічки, гребені, ювелірні прикраси. За допомогою декоративного елементу чи прикраси можна змінити сприйняття зачіски, а разом з нею й образ людини в цілому. Це можуть бути заколки, сіточки, банти, еластичні кільця, обручі, мереживні стрічки. Ниточка, бус, блискучий ланцюжок, діадема або живі троянди надають зачісці неповторного вигляду. Сучасна молодіжна мода пропонує безліч видів ексесуарів для прикрашання зачісок. Кількість аксесуарів у зачісках не обмежується. Головне, щоб декоративні елементи були доречними, не обтяжували образ, відповідали стилю. Практична робота Матеріали та інструменти для роботи : папір А4 формату, олівці різної м'якості (НВ, 2В, 3В), гумка,