Перейти до основного вмісту

Орнамент. Стилізація. ЛПР. Стилізація зооморфних мотивів.

Що таке орнамент? 

Орнамент  — візерунок, який складається з ритмічно впорядкованих елементів, що повторюються. Призначається для прикрашення різних предметів побуту, архітектурних споруд, творів пластичних мистецтв,  в культурі народів світу (розпис хноєю, татуювання).

Які види орнаменту за характером побудови вам відомі?

1) стрічкові - орнаменти, що вписані у смужку (стрічку);

2) сітчастий - візерунок з ритмічно повторюваних елементів і, що вписані в сітку.

3)  композиційно-замкнений орнамент - візерунок, декоративні елементи якого вписані в певну замкнену форму (квадрат, прямокутник, коло, овал).


Назвіть основні орнаментальні мотиви, які вам відомі.

1) Геометричний орнамент

2) рослинний орнамент

3) Зооморфний орнамент

4) використання мотивів людської постаті, архітектурних фрагментів, зброї, знаків і емблем (гербів).

4) стилізовані написи на архітектурних спорудах (наприклад, на середньо-азійських мечетях, середньовічних палацах) або в книгах (так звана — в'язь);

5) складні комбінації мотивів.

Що таке стилізація? 

Стилізація — це процес узагальнення предмета за формою та кольором
на основі добирання найвиразніших його рис. Іншими словами можна
сказати - спрощене, декоративне зображення.


Стилізація кішки, лева.

Принципи стилізації :

а) узагальнення форми в її межах;

б) узагальнення форми зі зміною обрису (окреслення предмета);

в) узагальнення форми і спрощення конструкції;

г) зміна характеру форми на більш декоративний;

ґ) перетворення об'ємної форми в площинну.

Стилізація природніх форм є перетворенням живої форми в спрощену або ж ускладнену, відповідно до призначення орнаменту.

Перший прийом стилізації - це розкладання форми на прості геометричні форми. До прикладу, мордочка тварини може нагадувати овал, вушка - трикутничики, носик - трапецію.


 
Стилізація равлика.


Стилізація різних порід собак.

Другий прийом стилізації - спрощення колірних відносин. 

Що це означає? В стилізації варто спрощувати зображену фігуру лише за рахунок одного максимум трьох кольорів. Не стоїть завдання зобразити ту чи іншу тварину реалістично, тобто максимально природньо, а спростити її як по кольору, виділяючи лише 1-2 кольори.

При стилізації природних форм використовуються різні засоби художньої виразності такі як: пляма, лінія, трансформація, геометризація і заповнення форми орнаментом.

Ось вам до прикладу фото єнота. 


Варто зробити замальовку, щоб зрозуміти форму та обриси цієї тваринки. Потім спробувати її спростити, розклавши на окремі геометричні фігури, виділити лише найголовніше.
 Ось декілька прикладів.

  

 

Стилізація зооморфних мотивів. Єнот.


Наступний варіант - лисиця.


Розглядаючи уважно форму та забарлення тварини намагайтесь узагальнити її форму, спростити.

 


 

Може бути навіть досить мультиплікаційний варіант лиса - це також стилізація.

 


І ще один варіант вухатого звіра - зайця.


І приблизні варіанти стилізації.

 

Ваше завдання полягає в наступному - ви обираєте, за власним бажанням, тих звіряток, яких хотіли б стилізувати. 
1. Спочатку на аркуші А4 формату зліва виконуєте реалістичний малюнок звіра (кіт, собака, лис, вовк, ведмідь, заєць, білочка і т.п.)
2. Справа виконуєте 2-3 варіанти стилізації цієї тваринки. 
 
Завдання можете виконувати олівцями, фарбами в поєднанні кульковою чорною ручкою, маркером.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія зачісок різних епох. ЛПР. Малювання жіночої зачіски певного історичного періоду.

  Первісне суспільство Дивно, але навіть з поховань мисливців на мамонтів археологи викопують кістяні гребені. Ви тільки подивіться, як розкішно виглядають зачіски на скульптурних зображеннях, знайдених в Мальті, Виллендорфе і Буріти. В якості прикрас використовувалися налобні пов’язки. Не виключено, що на голову вдягали плетені із квітів вінки, але такого роду аксесуари, звичайно ж, не збереглися. Волосся первісних жінок, то спадали на плечі, то були покладені паралельними горизонтальними рядами або лежали зигзагоподібними уступами. Також при створенні зачісок вони користувалися мотузками чи ремінцями. Стародавня Греція Жителі цих земель, працюючи з волоссям, керувалися принципами гармонії та естетики, акцентуючи увагу на цілісності образу і дотримання пропорцій. Зачіски в Древній Греції були відображенням соціального статусу в суспільстві. Для їх створення залучалися раби, що придумували вишукані композиції, прагнучи підкреслити природну красу волосся. Кучеряве від природи волосся  г

Модуль ПЕР-П.2.4 Малювання зачісок за допомогою декоративного плетіння і джгутів.

Прості і складні, з прямого або хвилястого волосся, в африканському стилі — способів плетіння існує багато. Звичайно, можна просто заплести косу і це вже буде красиво, проте якщо до звичайного плетіння додати декілька штрихів, то зачіска миттєво видозміниться і стане набагато виразнішою. Протягом багатьох століть жіночі зачіски неймовірно змінювалися, але коси і кіски завжди залишалися в моді. З їх допомогою дівчина може приміряти на себе різноманітні образи: романтичний, жіночний, ніжний, чуттєвий або навіть зухвалий. Часто плетіння кіс вимагає великого терпіння, але зусилля повністю виправдані. При бажанні ви можете створювати собі складні зачіски навіть вдома, не звертаючись в салони краси.  Звісно ми з вами, як завжди, зачіски не створюємо, а малюємо, точніше відтворюємо їх на папері. Тому вашим практичним завданням на цьому тижні буде створення жіночої зачіски з використанням джгутів, колосків, косичок та інших видів плетіння волосся. Для практичного завдання вам знадобиться а

ЛПР. Малювання жіночої модельної зачіски за власною композицією з використанням декоративних прикрас, аксесуарів, живих та штучних квітів.

 Технологія укладання багатьох зачісок передбачає використання різноманітних аксесуарів. Шпильки, затискачі, неведимки, прогумована тасьма та кільця - незмінні помічники перукаря. Різноманітні аксесуари широко застосовуються для надання зачісці нарядного завершеного вигляду. Серед них - штучні і живі квіти, декоративні стрічки, гребені, ювелірні прикраси. За допомогою декоративного елементу чи прикраси можна змінити сприйняття зачіски, а разом з нею й образ людини в цілому. Це можуть бути заколки, сіточки, банти, еластичні кільця, обручі, мереживні стрічки. Ниточка, бус, блискучий ланцюжок, діадема або живі троянди надають зачісці неповторного вигляду. Сучасна молодіжна мода пропонує безліч видів ексесуарів для прикрашання зачісок. Кількість аксесуарів у зачісках не обмежується. Головне, щоб декоративні елементи були доречними, не обтяжували образ, відповідали стилю. Практична робота Матеріали та інструменти для роботи : папір А4 формату, олівці різної м'якості (НВ, 2В, 3В), гумка,